EĞİTİM

Bakan Hasan Valandova’ya Bağlı Kızıldoğan Köyünde Okul Açılışına Katıldı

Valandova Belediyesi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Valandova belediyesine bağlı Türklerin yaşadığı Kızıldoğan köyüne yeni ilkokul binası inşa etti. İnşa edilen ve donanımı gerçekleştirilen yeni okul binasının açılışı bugün gerçekleştirilen törenle yapıldı.

Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, Valandova Belediye Başkanı Pero Kostadinov, TİKA Üsküp Koordinatörü Aytekin Ayden, Valandova Meclis üyesi Ersan Fetikov’un katılımıyla gerçekleştirilen açılış törenine Kızıldoğan sakinleri ve öğrenciler de yer adı. Kurdele kesiminin ardından konuklar okul binasını gezip öğrencilere okul çantaları hediye ettiler.

Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, Bugün Valandova şehrinin Kızıldoğan köyündeki yeni okul açılışına katılıyoruz. TİKA ve Valandovo Belediyesi işbirliği ile Kızıldoğan köyü çocukları hak ettikleri koşullarda derslere katılacaklar. Her zaman çocuklarımızın ve gençlerimizin yanındayız. Onların en iyi şekilde yetişmeleri için hep birlikte mücadelemiz devam edecektir. Onlara başarılar dileriz!

Belediye Başkanı Pero Kostadinov yaptığı açıklamada, “Öncelikle TİKA’ya teşekkürlerimiz sunmak istiyorum. Kızıldoğan köyündeki çocuklara modern şartlarda eğitimin sunulacağı bir okul binasının TİKA sayesinde açılışını yağıyoruz. Biz burada memnuniyetle ülkemizde ortak yaşamın mümkün olduğunu gösteriyoruz. Her birlikte vatandaşlarımıza daha iyi yaşam şartları sunmak için çaba sarf etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

TİKA Koordinatörü Aytekin Ayden proyle ilgili yaptığı açıklamada, “Önceki yıllarda TİKA’nın yapmış olduğu gerek yeni bina olsun gerek yenilenme donanımı da dahil olmak üzere 40’a yakın okul Kuzey Makedonya devletine hediye edilmiştir. Bu okullardan bugün de Kızıldoğan’daki ilköğretim okulunu inşa ettik. Tamamının donanımını da gerçekleştirerek çocuklarımızın hizmetine sunuyoruz” dedi.

Köyde, 1968 yılında inşa edilen ve birinci – beşinci sınıfa kadar Türkçe eğitim yapılan okul tek derslikten ve dış bağlantılı öğretmen odası ile bina dışında yer alan su ve kanalizasyonu olmayan oldukça kötü durumdaki ortak alanlardan oluşmaktadır. Okulun pencere ve kapı doğramaları ile çatısının oldukça yıpranmış olması, kışın yağışlı havalarda yağmur ve kar sularının içeriye akmasına, sınıf tavanının aşırı yüksekliğinden dolayı ise okulda ısınma problemi ile karşı karşıya kalınmasına neden olmaktaydı. Son yıllarda okul çağına gelen çocuk sayısındaki artışa rağmen mevcut okulun kapasitesinin yetersiz olması, Kızıldoğan Köy Okulunda eğitim hizmetinde aksamalara neden olmaktaydı.

Kızıldoğan köyünde 50 yıl sonra, TİKA tarafından üç derslikli, öğretmen odası, mutfak ve ortak kullanım alanlarından oluşan yeni okul inşa edilerek, donanımı da gerçekleştirilmiştir. Okul inşaatı için gerekli olan arazinin tespiti, imar işlemleri ve inşaat ruhsatlarının temin edilmesi hususlarında ihtiyaç duyulan tüm işlemler Valandova Belediyesi tarafından yapılmıştır.