TÜRK DÜNYASI

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Karabağ Sorununu Görüştü

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci için video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Görüşmede, koronavirüs salgının bölge üzerindeki etkisi de konuşuldu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, Dağlık Karabağ sorununun çözüm süreci kapsamında video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Görüşmeye, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu eş başkanları Rus İgor Popov, Fransız Stephane Visconti, ABD’li Andrew Schofer ve AGİT Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk de katıldı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, taraflar yeni tip koronavirüsün bölge üzerindeki etkisini ve bölgedeki son gelişmeleri müzakere etti. Küresel sağlık krizinin yaşandığı bir dönemde ateşkese uymanın ve provokasyonlardan kaçınmanın önemine değinilen görüşmede taraftar, temasları sürdürmek ve müzakereleri mümkün olan en kısa sürede devam ettirmek konusunda uzlaştı.

KARABAĞ’IN İŞGALİ VE MİNSK GRUBU

Dağlık Karabağ sorunu, Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde Ermenilerin bu bölgelerde hak iddia etmesiyle başladı. Ermeniler, 1991’de Hankendi’yi, 1992’de Hocalı ve Şuşa’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere’yi de ele geçiren Ermeniler, 1993’te Ağdam’a girdi. Ağdam’ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal edilirken, 1 milyona yakın insan da yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Minsk Grubu, Ermenistan-Azerbaycan anlaşmazlığı ve Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yollarla çözülmesini teşvik ve taraflar arasında aracılık etmek amacıyla 1992’de kuruldu. Eş başkanlığını Rusya, Fransa ve ABD’nin yürüttüğü AGİT Minsk Grubu, aradan geçen 28 yılda birçok girişimde bulunmasına rağmen Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik somut neticeler elde edemedi.