GÜNCEL

Avrupa Komisyonu, PCR’a Alternatif Olarak Hızlı Antijen Testlerinin Kullanımını Onayladı

Avrupa Komisyonu (AK), hızlı antijen testlerinin PCR testlerine etkili bir alternatif olarak kullanılmasına izin vermek için üye devletlere yönelik genel bir tavsiye kararı yayınladı. PCR testleri halen altın standart olmaya devam etmekte, ancak hızlı antijen testlerinin birçok avantajı var – daha basit laboratuvar ekipmanı ve daha az uzman personel ihtiyacı, daha düşük fiyatlar ve daha hızlı sonuçlar. Brüksel, bazı durumlarda bu avantajların yanlış sonuç alma riskinden daha ağır bastığını düşünüyor. Bulgar sağlık yetkilileri, konuyla ilgili ulusal düzeyde bir karar almak için AB düzeyinde genel tavsiye kararı alınmasını bekliyordu.

AK’nun tavsiyeleri, hangi antijen testleri kullanılmalı, hangi durumlarda kullanılmalı, testlerin yapılması için koşullar ne olmalı ve sonuçların geçerliliği ve karşılıklı olarak tanınması nasıl olmalı gibi birkaç başlık altında gruplandırıldı.

Brüksel, hızlı antijen testleri türü seçimi konusunda en doğru sonuçların alınması amacıyla sonuçların % 80’in üzerinde duyarlılığı ve % 97’nin üzerinde özgüllüğü olanların kullanılmasını öneriyor. Hızlı antijen testleri, semptomların başlamasından sonraki 5 gün içinde veya bir hastayla temastan sonraki 7 güne kadar yapılmalı. Test kitleri CE işaretini taşımalı.