SİYASET

Arabulucu Nimitz’in Yeni İsim Teklifleri: ”Kuzey”, ”Yukarı” Veya ”Yeni Makedonya”

Makedonya Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında uzun yıllar süren isim sorununun çözümü için gerek taraflar gerekse uluslararası camia 2018 yılının kilit olduğunu ve çözüm konusunda geçmişe göre çok büyük şansın ortaya çıktığı görüşünde hemfikir durumda. Başta Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve Yunan meslektaşı Alexis Çipras son dönemde çözüme yönelik umut verici açıklamalar yapmaktalar. Konuya ilgili uluslararası camia, özellikle AB ve NATO üst düzey yetkilileri isim sorunu çözümün konusunda ciddi siyasi iradenin ortaya çıktığı açıklamaları yapmışlardı.

Makedonya’da olduğu gibi son günlerde Yunanistan’da isim sorununun çözüm konusu gündemin önemli maddeleri arasında yer almakta. Yunanistandaki iktidar koalisyonu arasında bu konuda toplantılar yapılmıştı. Yunan basınına göre yıllardır çözüme arabuluculuk eden Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Matthew Nimitz taraflar ile yaptığı son görüşmede yeni isim tekliflerini sunmuş. Yunan basınına göre Nimitz’in teklifleri ”Kuzey Makedonya”, ”Yukarı Makedonya” ve ”Yeni Makedonya” olmuş. Basına göre Nimitz son dakikada yeni ve karmaşık bir isim ortaya atabilir.

İki ülke arasında varolan isim sorununun çözümü konusu, Makedonya’nın NATO üyeliğine temmuz ayında gerçekleştirilecek NATO zirvesinde kabul edilmesi için en önemli şart olarak görülüyor. Makedonya NATO üyelik şartlarını yıllardır sağlamış olmasına rağmen, Yunanistan’ın isim sorunu konusundaki anlaşmazlıktan ötürü veto etmesiyle birliğe üye olamamakta.