BALKANLAR

Amerikan Güçlerinin Kosova’dan Çekilme Gibi Bir Planı Yok

ABD Dışişleri bakanı Vekil Yardımcısı Gabriel Escobar,  ABD güçlerinin Kosova’dan çekilmesi ihtimaliyle ilgili zaman zaman yapılan spekülasyonları yorumladı.

Kosova’da özel bir medyaya verdiği ilk demecinde Escobar, şimdilik  Amerikan askerinin Kosova’da çekilmesi gibi bir planın olmadığını belirtti.

Escobar, “Amerika Birleşik Devletleri Kosova’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlılığını sürdürüyr ve  şu anda  güçlerini Kosova’dan çekme gibi bir planı yok”.

“Bölgenin ilerlemesi ve güvenliğinin sağlanması için uzun vadeli ve etkili araç olrak AB’ye olası üyelik ve karşılıklı tanınmaya odaklanılarak  kapsamlı bir  nomalleşme için anlaşmasıyı tek çözüm olarak görüyoruz” dedi.

Nihai anlaşmadan da söz eden Başkan Biden’in Özel Temsilcisi Escobar, ABD’nin Sırbistan ile yapılan anlaşmanın karşılıklı tanımaya odaklanması gerektiği yönündeki tutumunu yineledi.

Escobar, “ABD’nin amacı, Sırbistan-Kosova ilişkilerini normalleştiren ve karşılıklı tanımaya odaklanan kapsamlı bir anlaşmadır” şeklinde konuştu.

Escobar bu demecinde, AB’nin Kosova-Sırbistan Diyalogu Özel Temsilcisi Lajçak  ile birlikte 31 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında Priştine, Belgrad ve Brüksel’i ziyaret edeceğini bildirdi.

/kosovahaber