SİYASET

Almanya, Türkiye ve Sırbistan en pozitif görülen ülkeler

Üsküp siyasal araştırmalar enstitüsü (İPİS) mart ayında telefon üzerinden gerçekleştirdiği anket sonuçlarını kamuoyuna duyurdu. Anket katılımcılarının cevaplarına göre en negatif görüş belirtilen ülkeler Yunanistan ve Kosova olurken, en pozitif görüş belirtilen ülkerler Almanya, Türkie ve Sırbistan olarak görülüyor.
Ankette yer alan ”Yunanistan ile isim sorununu saymazsak, iki ülke arasındaki ilişkileri nasıl değerlendirirsiniz?”sorusuna, %48,3 İYİ cevabı verirken, %43,6 ise KÖTÜ cevabını vermiş. ”Hükümet isim sorununu çözmek için çalışma başlatmalımıdır?” sorusuna ise katılımcıların %58,8’i EVET demiş.
”Önümüzdeki dönemde Yunanistan ile ilişkilerde nasıl bir gelişme olur?” sorusuna %39,2 İYİLEŞME OLUR derken, %35,5 MEVCUT DURUM DEVAM EDER ve %15,1 KÖTÜLEŞE OLUR cevabı vermiş.
Anket katılımcılarının büyük bir bölümü (%53,5) Yunanistan ile varolan isim sorununun çözülmesinin acil olduğu cevabını vermişler.
Avrupa Birliğine üyelik referandumu düzenlendiği takdirde ÜYELİĞE EVET diyenlerin oranı %66,9 iken, NATO’ya üyeliğe EVET diyenlerin oranı %70,7.
”NATO ve AB’ye üyelik şartıyla ülkenin isim değişikliğine onay verirmisiniz?” sorusuna katılımcıların %64,8’i HAYIR cevabı vermiş.