SİYASET

Af Yasası Mecliste Kabul Edildi

Makedonya Cumhuriyeti Meclisi bugün Adalet Bakanlığının yasa önergesi olan af yasasını oturum gündemine aldı. Mecliste yapılan oylama sonucunda teklife çoğunluk milletvekileri evet oyu kullandılar ve önerge kabul edildi.

Kabul edilen yasaya göre cezaevlerinde tutuklu bulunan 670 ile 800 arasında mahkumun affedileceği bildiriliyor. 6 ay süreliğine hüküm giymiş olan mahkumların serbest kalacağı belirtiliyor. Bunun yanında mahkumiyet sürelerinde %30 indirim uygulanacak olan mahkum sayısının 3000 civarında olacağı bildiriliyor. Af yasasını 20 Eylül 2017 tarihine kadar işlenmiş suçlar kapsayacaktır.

Yasanın hazırlanış ve Meclisteki görüşmeleri süresince, birkaç kez kamuoyuna yasanın müebbet hapis cezası alanları, pedofili, adam öldürmek, devlete, insanlığa ve uluslararası hukuka karşı suç işleyenleri kapsamayacağı bildirilmişti.

Mecliste onaylanan af yasası Makedonya tarihinde 5.cı af yasası olacaktır. Makedonya’da benzeri af yasaları 1991,1999,2001 ve 2003 yıllarında getirilmişti.

Mecliste kabul edilen af yasası konusunda Ombudsman İcet Memeti’nın negatif tutumu mevcut. Memeti yasanın tutuklu ve hükümlüler arasında ayrıştırmaya yol açacağını savunuyor.