BALKANLAR

AB, Covid-19’dan Zarar Gören Çiftçileri Telafi Etmeye Yönelik Tedbirler Hazırlıyor

Bulgaristan, Tarım Gıda ve Orman Bakanı Desislava Taneva, bugün basına yaptığı açıklamada, ”Çiftçileri telafi etmeye yönelik koronavirüs (Covid-19) tedbiri tüm Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin desteği ile uygulamaya konmak üzeredir” diye bildirdi.

Bakan’ın sözlerinden anlaşıldığı üzere hibe yararlanıcıların en yüksek seviyede kontrol edildiği dönem, AB’nin şimdiki dönemidir. Bakanın ekibinin politikasının, sahtekarlık olmaması için denetimleri arttırmak olduğu anlaşıldı. Taneva, hak eden çiftçilerin yardım almasını istiyor. Bu nedenle Tarım Gıda ve Orman Bakanlığı yönetimi, eski üyeler tarafından onaylanmayan üretimle ilişkili destek verilmesinden yanadır. Sektördeki sahtekarların kamuoyunda destek gördüğünü ifade eden Bakan, ”Ülkemizde tarımdaki bazı sektörler için üretimle ilişkili destek önemlidir” dedi. Taneva, ”Artan denetimler, ulusal ve AB bütçelerinin korunmasını sağlar. Tarımsal emek son derece zor bir iştir” diye vurguladı.

Taneva, ”En yüksek seviyede kontrol faaliyeti yürütmek için siyasi iradeye sahibiz” diye kaydetti ve tarım sektöründe çalışan herkesin kanunları ihlal etmediğinden emin olduğunu söyledi.

Devlet Tarım Fonu Müdürü Vasil Grudev, AB Komisyonu tarafından yapılan kontrol sonuçlarını gizlemenin bir yolu olmadığını vurguladı. Meyve ve sebze üreticilerine yönelik tedbire başvuran 4 bini aşkın yararlanıcının meyve ve sebze üretmediğinin ortaya çıkmasından dolayı onlara mali destek verilmediği anlaşıldı. Onların 90’ının isimlerinin yetkili makamlara bildirildiğini kaydeden Grudev, bakanlık tarafından yapılan denetimlerde bu kişilerin ekili alanlarının bulunmadığı, oysa üretim gerçekleştirdiklerini beyan ettiklerini belirtti.

Grudev, ”AB Komisyonundan bilgi gizlenemez” diye izah etti. Devlet Tarım Fonu Müdür’ünün ifadesine göre, patates üreticileri, patateslerinin solucanlar tarafından yendiği gerekçesiyle yardım istemişler, fakat yerinde yapılan denetimlerde patates ekmedikleri tespit edilmiş. Kanunu ihlal edenler önümüzdeki iki yıl boyunca sübvansiyon alma hakkından mahrum kalacaklar. Grudev, böylece gerçek tarım üreticilerinin destekleneceğini düşünüyor.