GÜNCEL

24 Aralık – Kara Pazartesi’nden Beş Yıl Geçti

24 Aralık 2012 tarihi demokrasi, insan hakları ve özgürlükler açısından kara bir leke olarak sadece Makedonya’nın değil bütün dünyanın hafızasına kazınacaktır. 2013 yılı Devlet Bütçe görüşmeleri sırasında Makedonya Meclisinde muhalefet milletvekillerinin polis gücüyle yaka paça oturumdan çıkarılmaları aynı şekilde oturumu takip eden gazetecilerin de zorla çıkartılmaları demokrasi tarihinde yerlerini almıştır.

Hükümetin 2013 yılı için öngördüğü Devlet Bütçesine karşı tutum sergileyen muhalefet milletvekilleri ilk olarak bütçe komisyonunda dışlanmışlar ardından ise bütçenin görüşüldüğü oturum sırasında iktidar Vmro-Dpmne kontrolü altındaki organize bir operasyon ile polis zoruyla oturumdan dışarı çıkarılmışlardır.

Polisler üstlerinden aldıkları emir ile gerek erkek gerek kadın muhalif vekillerine sert müdahalede bulunmuş ve vekiller oturumdan dışarı atılmışlardı. Müdahale sırasında yaralanan ve fenalık geçiren milletvekilleri de olmuştu.

’’Kara Pazartesi’’ olarak bilinen bu tarihten sonra Makedonya derin bir siyasi kriz içerisine girmiş ve bugünekadar siyaset normalleşmeden çok uzak kalmıştır. İktidarın aslında rejim olduğunu geniş kitleler tam da o gün anlamışlardı.

Milletin iradesinin ayaklar altına alındığı ‘’Kara Pazartesi’’ ve benzeri zorbalıkların artık tarihte kalmasını ve asla tekrarlanmamasını dileriz.